PFAS in eieren

Gepubliceerd op 15 april 2025 om 22:12

Vandaag weer overal in het nieuws: PFAS in eieren. Volgens het RIVM zouden de eieren van onze eigen kippen ineens niet meer veilig zijn. Dat klinkt best heftig. Maar hoe zit het precies? En moeten we nu écht stoppen met het eten van onze eigen eieren? 

 

Iemand die veel verstand heeft van kippen is Kim van De Kippenclub. Zij heeft over kippen en PFAS een lezenswaardig artikel geschreven en ze geeft tips over hoe om te gaan met PFAS en kippen. Klik op de volgende link om het artikel te lezen: https://kippenclub.com/portfolio/pfas-in-eieren-van-hobbykippen/. 

 

Kim van De Kippenclub

Een paar kleine stukjes uit het artikel: 

Hoe komt PFAS dan in het ei van mijn kip?

Kippen scharrelen in de aarde, pikken een regenworm mee, drinken een slokje uit een regenplas. Een heel gewone dag in het leven van een hobbykip. Maar juist dáár, in dat natuurlijke gedrag, kan ze ongemerkt PFAS binnenkrijgen. PFAS komt via uitstoot van fabrieken, afvalverwerking en allerlei alledaagse producten in de lucht terecht. Die stoffen waaien met de wind mee, zakken neer met de regen en belanden uiteindelijk in de bodem. Regenwormen nemen die stoffen op uit de grond. Planten doen dat via hun wortels. En ook regenwater zelf kan PFAS bevatten, doordat het stoffen uit de lucht opneemt. Op die manier komt PFAS stapje voor stapje bij je kip terecht, via wat ze eet, drinkt en oppikt tijdens het scharrelen. Het lastige van PFAS is dat het bijna niet afbreekt. Het hoopt zich op in haar lichaam, en na verloop van tijd kan een deel ervan in haar eieren terechtkomen. Niet omdat je kip iets verkeerd doet. Maar omdat ze leeft in een wereld waarin deze stoffen inmiddels overal zijn.

 

Wat kan ik doen om mijn kippen zo min mogelijk PFAS te laten binnenkrijgen??

Helemaal voorkomen lukt niet, want PFAS is overal. Maar je kan wel een paar dingen doen om de kans dat ze PFAS binnen krijgen te verkleinen:
> Geef je kippen kraanwater inplaats van regenwater. Laat ze liever niet drinken uit regentonnen, plassen of open water. Regenwater kan PFAS bevatten.
> Geef het voer in een voerbak en niet los op de grond.
> Houd je kippen bij voorkeur in een vaste, deels overdekte ren met bijvoorbeeld zand op de bodem. Dat maakt de kans dat er regenwormen in de grond zitten kleiner.

 

Mijn conclusie: waarom alleen onze eigen eieren als ‘boeman’?

Dat de eieren van onze eigen kippen nu ineens als ‘gevaarlijk’ worden gezien… dat voelt krom. Deze kippen leven vrij, krijgen goed voer, worden met aandacht verzorgd en leggen hun eitjes in een omgeving die we door en door kennen. Geen industrie, geen lopende band, geen anonieme keten. Gewoon een kip in de tuin, die doet wat kippen altijd doen.

En ondertussen? In de supermarkt ligt alles gewoon in het schap: groenten, fruit, melk, granen, koffie, thee. Ook daarin is PFAS gevonden. Alleen daar zijn nog geen regels voor, daar hoor je niemand over. Geen sticker, geen waarschuwing, geen advies om het te laten staan.

Het lijkt wel alsof we onze eigen eieren strenger beoordelen dan al het andere op ons bord. Alleen omdat het niet getest wordt, is het ineens verdacht. Maar hoe logisch is dat, als we niet eens weten hoeveel PFAS er in de rest van ons eten zit? Onze kippen zijn het probleem niet. Zij leven in een wereld die we met z’n allen, stukje bij beetje, hebben vervuild. Door keuzes van vroeger, door gemak, door dingen die ooit handig leken.

En dus eten wij onze eieren gewoon. Met liefde. Met dankbaarheid. En met gezond verstand. Niet omdat we koppig zijn, maar omdat we vertrouwen op hoe we met onze dieren omgaan. Omdat we weten wat we voeren, hoe we zorgen, en wat er in dat nest ligt. En omdat we geloven: het échte probleem zit niet in het ei. Het zit in de wereld eromheen.

 

Voer van Verrips Pluimvee

Het voer dat wij verkopen is door de fabrikant getest op PFAS, en is PFAS VRIJ!.